اول دنت | جامع ترین بانک دریافت خدمات پزشکی 02122902834
جستجوی
پیشرفته
  1. خانه
  2. التهاب کام: علل، علائم و درمان
التهاب کام

التهاب کام: علل، علائم و درمان

فهرست مطالب

کام ملتهب

حفره دهان ما از دو ناحیه تشکیل شده است که با هم آنچه را که ما به عنوان “سقف دهان” می شناسیم تشکیل می دهند: کام.

کام از این دو قسمت تشکیل شده است: کام سخت و کام نرم.

کام سخت از ریشه دندان ها تا یک خط خیالی کشیده می شود که از هر دو دندان عقل بالایی عبور می کند. نرمی از دندان عقل به ژل می رسد. هر دو می توانند از فرآیندهای التهابی با منشأهای متعدد، از جمله علل عفونی (ویروس ها، باکتری ها و قارچ ها) و علل آسیب زا رنج ببرند.

در دهان، به طور معمول، آنها در مجموعه ای از باکتری ها زندگی می کنند که بدون تأثیر بر ما در تعادل باقی می مانند. در شرایط خاص، شرایط ایده آل برای تکثیر برخی از این باکتری ها ایجاد می شود و باعث التهاب کام می شود.

چرا مشکل التهاب کام به وجود می آید؟

چرا مشکل التهاب کام به وجود می آید؟

گاهی اوقات، کام ممکن است ملتهب شود، که ممکن است به دلایل مختلف بالقوه باشد، که اکثر آنها با حداقل درمان اصلاح می شوند. در موارد کمتر شایع، التهاب کام ممکن است به دلیل یک شکایت جدی تر باشد.

  • علائم دیگری که ممکن است با التهاب کام همراه باشد، وجود تاول یا زخم، خشکی دهان یا ناراحتی است.
  • شایع ترین شرایطی که ممکن است باعث التهاب کام شود، زخم های دهانی مانند آفت یا زخم های ناشی از تبخال است. همچنین، آسیب یا ضربه ناشی از هر غذای سفت یا خیلی داغ می تواند باعث التهاب کام شود.
  • کم آبی می تواند باعث خشکی دهان شود که اگر اقدامات کافی برای بازگرداندن آن انجام نشود، می تواند به کام ملتهب منجر شود.
  • در بیشتر موارد، کام ملتهب را می‌توان در خانه درمان کرد یا می‌توان صبر کرد تا خود به خود درمان شود. صدمات رایج ناشی از سوختگی یا ضربه به طور کلی در چند روز بهبود مییابد.
  • زخم‌ها یا آفت‌ها معمولاً خود به خود ناپدید می‌شوند، اگرچه ممکن است از دارو نیز برای کمک به کاهش شدت یا تکرار استفاده شود.
  • در صورت کم آبی یا عدم تعادل الکترولیت، مصرف مایعات را افزایش دهید و از نوشیدنی های الکلی خودداری کنید.
  • اگرچه اکثر موارد ملتهب کام نیازی به دخالت متخصص ندارد، توصیه می شود در صورت داشتن هر گونه دردی که با دارو از بین نمی رود، در صورتی که التهاب بیش از یک هفته بدون هیچ دلیل ظاهری طول بکشد، با پزشک عمومی یا دندانپزشک خود مشورت کنید.

در بیشتر موارد، التهاب کام دهان نباید دلیلی برای نگرانی باشد، زیرا معمولاً بیمار طی چند روز به طور کامل بهبود می‌یابد.

این به ما امکان می‌دهد صداها را به صورت هماهنگ با گلوی خود بیان کنیم تا بتوانیم صحبت کنیم.از ما در برابر باکتری ها محافظت می کند، زیرا به عنوان یک مانع عمل می کند تا میکروارگانیسم ها به سیستم گوارش ما نرسند.هنگامی که ما استفراغ می کنیم، این عضله به همراه سایر قسمت های کام نرم مانع از رسیدن مایعات و مواد غذایی به حفره بینی می‌شود.

درست مانند موارد خفیف التهاب کام دهان، این علائم در کام را نیز می توان در خانه درمان کرد. اگر این درد یا ناراحتی شدید یا مداوم است یا اگر علائم سفید مایل به برفک یا هر نوع زخمی مشاهده شد، باید همیشه برای ارزیابی مورد مربوطه به یک متخصص مراجعه کنید.

برخی از شایع ترین علل التهاب این عضله خشکی دهان یا عفونت است. استعمال دخانیات، الکل، نوشیدنی‌های بسیار داغ… می‌توانند در روند درمان اثر معکوس داشته باشند و باید از رژیم غذایی ما حذف شوند.

علائم التهاب کام دهان چیست؟

علائم دیگری که ممکن است با التهاب کام همراه باشد، وجود تاول یا زخم، خشکی دهان یا ناراحتی است. شایع ترین شرایطی که ممکن است باعث التهاب کام شود، زخم های دهانی مانند آفت یا زخم های ناشی از تبخال است. همچنین، آسیب یا ضربه ناشی از هر غذای سفت یا خیلی داغ می تواند باعث التهاب کام شود.

برخی از نکات برای مراقبت از التهاب کام دهان عبارتند از:

در حال حاضر ارتودنسی مکرر است و عدم رعایت بهداشت و یا مراقبت از آن عاملی است که ما بیش از پیش به عنوان عامل التهاب کام مشاهده می کنیم.

عفونت های ویروسی

در محیط، ویروس‌های متعددی وجود دارند که می‌توانند دهان را آلوده کرده و باعث التهاب کام شوند. رایج ترین شکل انتقال از طریق بزاق است، یا از طریق بوسیدن یا از طریق اشیاء آلوده به آن در استفاده قبلی.

از جمله این ویروس ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. ویروس اپشتین بار (ویروس “بوسه”، تولید کننده مونونوکلئوز عفونی).
  2. ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1.
  3. ویروس کوزاکی، تولید کننده هرپانژین (التهاب برگچه، کام و کام)
  4. ویروس هرپس آبله مرغان.

عفونت های مخمری

مایکوز همچنین می تواند باعث التهاب، ظهور لکه های قرمز روی کام و ضایعات سفید رنگ شود. آنها در بیماران مبتلا به سرکوب سیستم ایمنی (HIV، بیماران سرطانی که شیمی درمانی می شوند و بیمارانی که استروئید درمانی می کنند) شایع تر است.

در مورد بیماران مبتلا به HIV، ظهور عفونت های قارچی در دهان (معمولاً کاندیدا آلبیکنس) یک علامت هشدار دهنده است که باید به سرعت با آن برخورد کرد.

علل التهاب کام دهان

علل التهاب کام دهان

1- سوختن کام با غذای داغ: سوختگی های ناشی از غذاهای بسیار گرم یا بسیار سرد (سیب زمینی، قهوه، چای، بستنی و غیره) یکی از علل مکرر التهاب کام است که در درجه های شدت متفاوت است.

2- آسیب های پروتز دندان: دندان مصنوعی فرسوده یا شکسته به دلیل استفاده یا مراقبت نادرست می تواند به لثه ها و سقف دهان آسیب برساند و باعث رشد میکروب هایی شود که سقف دهان را ملتهب می کند.

3- آسیب های استخوانی: استخوان های مرغ، بوقلمون، ماهی و سایر غذاها می توانند به پوشش کام آسیب برسانند و باعث رشد میکروب ها و ایجاد التهاب شوند.

4- ضربه مستقیم: آسیب های تروماتیک (سقوط، ضربه مستقیم، تصادفات رانندگی و غیره) می تواند باعث التهاب کام شود.

5- التهاب کام دهان ناشی از کمبودهای تغذیه ای: یکی از علل اصلی التهاب “خود به خودی” کام در کشورهایی که از نظر اقتصادی افسرده شده اند، کمبود ویتامین های گروه B، به ویژه اسید فولیک و ویتامین B1 است.

اگر علاوه بر التهاب، توده ای را در کام مشاهده کردید، توصیه می کنیم به مقاله توده در کام: علل مراجعه کنید و در اسرع وقت با پزشک یا دندانپزشک خود مشورت کنید.

 

نحوه درمان التهاب کام دهان

نحوه درمان التهاب کام دهان

درمان التهاب کام به علت ایجاد این علامت بستگی دارد:

  • در عفونت های باکتریایی، نشانه طبعاً رعایت آنتی بیوتیک ها خواهد بود.
  • در عفونت های ویروسی، مدیریت به وضعیت ایمنی فرد بستگی دارد. در بیماران دچار سرکوب سیستم ایمنی، داروهای ضد ویروسی و آنتی بیوتیک ها باید با صلاحدید پزشک معالج تجویز شود.
  • عفونت های مخمری نیاز به استفاده از داروهای ضد قارچی دارند.
  • آسیب، مستلزم برخورد مناسب با هر یک از آنها، طبق پروتکل های تعیین شده است.

در همه موارد، یک رژیم غذایی متشکل از غذاهای نرم باید نشان داده شود: برنج، پودینگ، بستنی، پوره سیب زمینی، سوپ، ماست و سایر موارد، نظارت بر دمای آنها.

آنتی بیوتیک برای عفونت سقف دهان

اگر عفونتی در سقف دهان خود دارید، پزشک آنتی بیوتیک برای کمک به درمان آن تجویز خواهد کرد:

تشخیص: پزشک باید علائم شما را بررسی کند و احتمالاً آزمایشاتی را برای تعیین اینکه آیا آنتی بیوتیک برای عفونت سقف دهان نیاز دارد یا خیر.
نسخه: در صورت تایید عفونت باکتریایی، پزشک آنتی بیوتیک برای عفونت سقف دهان تجویز می کند. نوع آنتی بیوتیک به باکتری خاصی که باعث عفونت می شود و سایر ملاحظات بهداشتی که ممکن است داشته باشید بستگی دارد.
روش استفاده: بسیار مهم است کهآنتی بیوتیک برای عفونت سقف دهان را دقیقاً طبق دستور ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مصرف کنید. این شامل اتمام کل دوره دارو می شود، حتی اگر زودتر احساس بهتری داشته باشید. تکمیل نکردن دوره می تواند منجر به مقاومت آنتی بیوتیکی شود و ممکن است عفونت را به طور کامل از بین نبرد.
پیگیری: اگر علائم بهبود نیافتند یا علیرغم درمان بدتر شدند، با پزشک خود تماس بگیرید. گاهی اوقات، عفونت ها می توانند به آنتی بیوتیک های خاص مقاوم باشند یا ممکن است عوارضی ایجاد شود که نیاز به درمان متفاوتی دارد.

همیشه برای تشخیص و برنامه درمانی مناسب با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. خوددرمانی با آنتی بیوتیک ها بدون راهنمایی حرفه ای می تواند منجر به درمان ناکارآمد شود و به مقاومت آنتی بیوتیکی منجر شود.

عکس سقف دهان سالم

درمان های خانگی برای کاهش درد و التهاب کام دهان (درمان خانگی زخم سقف دهان)

1- سدیم بی کربنات:

اسیدیته دهان را خنثی می‌کند، بهبود بافت‌ها را تسهیل می‌کند و اجازه می‌دهد داروها عملکرد بهتری داشته باشند. جوش شیرین (بی کربنات سدیم) برای درمان خانگی سوزش سقف دهان مفید است، زیرا به خنثی کردن اسیدیته دهان و کاهش سوزش کمک می کند. یک قاشق چایخوری جوش شیرین را با نصف فنجان آب گرم مخلوط کنید. از این محلول برای شستشوی دهان خود با تمرکز بر ناحیه اطراف زخم استفاده کنید.

2- دهانشویه آب نمک:

شستشوی دهان با آب نمک یک راه ساده و در عین حال موثر برای درمان خانگی زخم سقف دهان است. یک قاشق چای خوری نمک را در یک فنجان آب گرم حل کنید و قبل از تف کردن، حدود 30 ثانیه آن را در اطراف دهان خود بچرخانید. این کار را می توان چندین بار در روز انجام داد. نمک به طور طبیعی ضد عفونی کننده است که به درمان التهاب سقف دهان، کاهش تورم و تسکین ناراحتی کمک می کند و در نتیجه باعث بهبود سریع تر می شود.

3- روغن نارگیل:
روغن نارگیل دارای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است و آن را به گزینه ای عالی برای درمان زخم های سقف دهان تبدیل می کند. مقدار کمی روغن نارگیل را با استفاده از یک انگشت تمیز یا یک سواب پنبه مستقیماً روی زخم بمالید. این کار را می توان چندین بار در روز بعد از غذا و قبل از خواب انجام داد. روغن نارگیل نه تنها درد را تسکین می دهد و التهاب را کاهش می دهد، بلکه یک لایه محافظ تشکیل می دهد و از تحریک بیشتر جلوگیری می کند.

4- درمان خانگی درد سقف دهان با عسل:
عسل به دلیل خواص ضد باکتریایی و ترمیم کننده خود شناخته شده است. برای استفاده از عسل برای زخم دهان، مقدار کمی از آن را با استفاده از انگشت تمیز یا سواب پنبه ای به طور مستقیم روی زخم بمالید. این کار را چندین بار در طول روز انجام دهید. عسل به کاهش التهاب، جلوگیری از عفونت و بهبود بافت آسیب دیده کمک می‌کند.

5- مانزانیلا:

یک عامل ضد التهابی عالی است. در دمنوش ها، سرد یا گرم (بسته به مورد)، استفاده مستقیم با پانسمان، به کاهش سریع التهاب کام دهان کمک می کند. همچنین دارای خواص ضد التهابی است. در این صورت می توان از برگ و ساقه آن در دم کرده استفاده کرد.

6- عسل:

خاصیت ضد باکتریایی دارد و همچنین اسیدیته حفره دهان را اصلاح می کند.

7- آب اکسیژنه:

به تنهایی یا مخلوط با آب و با پانسمان یا شستشو تجویز می شود.

8- آلوئه ورا:

ژل برگ آلوئه را می توان مستقیماً روی التهاب کام دهان استفاده کرد.

درمان درد سقف دهان در سرماخوردگی

درمان درد سقف دهان در سرماخوردگی:

زمانی که سرما می‌خورید، ممکن است دردی در سقف دهان شما ایجاد شود که به دلیل فشار سینوسی، سرفه‌های مکرر یا اثرات ویروسی بر روی غشاهای مخاطی باشد. در این بخش چند روش موثر برای کاهش این ناراحتی وجود دارد:

هیدراته بمانید: مایعاتی مانند آب، دمنوش های گیاهی و آبگوشت بنوشید. هیدراته ماندن به رقیق شدن مخاط کمک می کند که می تواند فشار سینوسی را کاهش دهد و تحریک در دهان را کاهش دهد.
شستشو با آب نمک گرم: دهان خود را چند بار در روز با آب نمک گرم بشویید. آب نمک می تواند به تسکین درد سقف دهان و کاهش عفونت احتمالی کمک کند.
از مرطوب کننده استفاده کنید: هوای خشک می تواند درد دهان را در هنگام سرماخوردگی بدتر کند. استفاده از یک مرطوب کننده در اتاق شما رطوبت را به هوا می افزاید و به تسکین خشکی و درد گلو و بافت های دهان کمک می کند.
از غذاهای محرک اجتناب کنید: غذاهای تند، اسیدی یا ترد می توانند سقف دهان شما را تحریک کنند. تا زمانی که علائم شما بهبود نیابد، غذاهای نرم و ملایم را انتخاب کنید.
آنتی بیوتیک برای عفونت سقف دهان: آنتی بیوتیک برای عفونت سقف دهان به کاهش درد و ناراحتی کمک کنند.
کمپرس گرم: استفاده از کمپرس گرم به صورت خارجی روی گونه یا ناحیه سینوس می تواند به کاهش فشار سینوسی که ممکن است باعث ایجاد درد در سقف دهان شما شود، کمک کند.

این مقاله صرفاً جهت آموزش شما عزیزان است. از شما دعوت می کنیم در صورت بروز هر نوع بیماری یا ناراحتی به مرکز دندانپزشکی تاج مراجعه کنید.

سوالات متداول در مورد التهاب کام دهان

کم آبی می تواند باعث خشکی دهان شود که اگر اقدامات کافی برای بازگرداندن آن انجام نشود، می تواند به کام ملتهب منجر شود. در بیشتر موارد، کام ملتهب را می‌توان در خانه درمان کرد یا می‌توان صبر کرد تا خود به خود درمان شود. صدمات رایج ناشی از سوختگی یا تروما به طور کلی در چند روز بهبود می یابد.

هنگامی که علل احتمالی تورم کام را درک کردید، تشخیص علت تورم کام شما آسان تر خواهد بود. شایع ترین علت تورم در سقف دهان صدمات و ضربه های داخل دهانی است. علل ترومای داخل دهانی می تواند این موارد باشد: خوردن غذای بسیار داغ می تواند ساختار ظریف کام را بسوزاند.

سریع ترین راه برای درد سقف دهان، ترکیب بهداشت دهان با درمان خانگی زخم سقف دهان است. شستشوی دهان چندین بار در روز با محلول آب نمک ملایم می تواند به کاهش تورم و تسکین درد کمک کند. استفاده از عسل یا روغن نارگیل به طور مستقیم روی زخم نیز به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی طبیعی باعث تسریع بهبودی می شود. پرهیز از غذاهای تند، اسیدی و با بافت خشک از تحریک بیشتر جلوگیری کرده و به بهبود سریعتر زخم سقف دهان کمک کند.

درد سقف دهان شایع است و اغلب نشانه یک بیماری جدی نیست. درد سقف دهان می تواند از دلایل ساده ای مانند آسیب های جزئی، تحریک ناشی از غذاها یا استرس ایجاد شوند. با این حال، اگر زخم‌های سقف  دهان مکرر، مداوم (بیش از دو هفته طول بکشد) یا همراه با علائم دیگری مانند تب یا تورم باشد، ممکن است نشان‌دهنده یک مشکل سلامت جدی‌تر مانند عفونت ویروسی، کمبود ویتامین یا اختلال خود ایمنی باشد.  

درمان خانگی سوزش سقف دهان مانند آب نمک یا شستشوی جوش شیرین را می توان چندین بار در روز، به ویژه بعد از غذا و قبل از خواب، برای تمیز نگه داشتن ناحیه و کاهش درد استفاده کرد. عسل یا روغن نارگیل را می توان 2 تا 3 بار در روز بسته به شدت التهاب سقف دهان استفاده کرد. همیشه اطمینان حاصل کنید که هر درمان خانگی زخم سقف دهان به آرامی انجام شود تا از التهاب سقف دهان جلوگیری شود.

در حالی که نمی توان از درد سقف دهان به طور کامل پیشگیری کرد، اما می توانید با رعایت بهداشت دهان، اجتناب از غذاهایی که باعث تحریک می شوند و مدیریت استرس، خطر ابتلا به آن را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. اطمینان از یک رژیم غذایی متعادل و غنی از ویتامین ها، به ویژه ویتامین های گروه B، ویتامین  C ، آهن و روی نیز می تواند به تقویت پوشش مخاطی دهان کمک کند.

اشتراک گذاری

نوشته های مشابه

دیدگاه خود را درج کنید